Tuesday, January 18, 2011

OMG! Screw Kat Gusi?!

pagi-pagi ni cikFarah godek2 page Saya Budak Gigi Besi,  I love wearing BRACES (:
ada sorang Besian tu baru pas masukkan skru kat gusi.
pehhhhh..sgt mengerikan.
menurut kata si pemakai skru ni cikReen, skru dipasang untuk tarik kedudukan gigi kita yang susah nk move.
haaa..dah lambat sgt nak bergerak nye, hambek kau gigi pasang skru kasi cepat gerak.
so skrg cikFarah tengah berfikir, adakah cikFarah bakal mengalami situasi yg sama seperti cikReen yg kena pakai skru tu.
tp  kalau cikFarah kena pakai skru pon best jgk. pengalaman. x semua org rasa kan?

ni contoh kedudukan skru yg dipasang.
*pengsan*


FYI, 
pakai braces ni byk step dia. bukan mula2 engkau poie pasang braces dh siap sepenuh nya proses tu. tidak sama sekali.
pakai braces ni satu proses yg berterusan dan akan bertukar2 element pemakaian nye.
lets say bulan ke-2 kena pakai spring kat gigi yg kedudukannya termasuk ke dlm so x bermakna kena pakai spring tu smpai buka braces. mebi pakai sampai gigi yg dalam tu dah keluar dan kedudukan dia dah sama dgn gigi2 lain.
then bila dah masuk bulan2 tertentu dentist akan pasangkan benda lain pulak. bergantung kpd keadaan semasa gigi si pemakai braces. sbb itulah kena follow up dgn dentist setiap bulan. kalau bole jgn skip appointment sbb akan melambatkan proses nye.
mcm cikFarah utk 1st month dentist pakai kan tiub dkt gigi yg kedalam tu. second month dentist tukarkan tiub dgn spring dkt gigi yg kedalam tu. masuk bulan ketiga still pakai spring. bulan2 seterusnya xtahu lagi apa yg bakal dimasukkan.
heeee.


nota kaki : harap2 x menyesal la pakai braces ni.semangat kena kuat! (poyo)
:D



1 comment:

  1. skEt x wAt gigi bEsi ni..tKot la plAk nk pKy..

    ReplyDelete