Monday, January 24, 2011

a.d.a a.p.a d.e.n.g.a.n b.r.a.c.e.s

ada apa dgn braces?
best sgt ke pakai braces ni?
special sgt ke pakai braces ni?
unique sgt ke pakai braces ni?
perlu sgt ke pakai braces ni?
apa ada hal dgn braces ni?

kali ni rasa mcm nk cerita persepsi org tentang braces.
sejak dua bulan tiga minggu pakai braces ni aku dah jumpa tiga jenis manusia yg berbeza persepsi tentang braces.

jenis 1. - Tak Kesah Langsung
jenis ni mmg x kesah, kau pakai braces ke..x pakai ke..ada aku kesah? xdeeee.
contoh : ayah aku. 
bila aku gtau dia yg aku nk pakai braces, dia angguk2 je. (Ahli Fiqir la katakan, haha)
bila gtau price, ok terkesima sekejap. mahal.
then aku gtau bole buat installment, dia suh proceed. siap tanya ada duit tak?
nak sponser agak nye tp aku xnak, dah bertekad nak buat guna duit sendiri. (anak mithali)
then aku just proceed n ayah aku dah x amek kesah.


jenis 2. - Tak Kesah 50%, Kesah 50%
jenis ni kdg2 dia kesah, kdg2 dia x kesah.
kdg2 dia tanya jgk sikit2 tentang braces ni.
tp bila aku beriya2 benor gtau kata gigi dah bergerak, dia bole tanya balik :
"dah kalau bergerak, kenape?"
damm.
potong stim betul. baru nak excited tp dia x kesah pulak
-_-
jenis no 2 ni ramai.


jenis 3. Kesah/Excited.
jenis ni mmg kesah n excited sgt.
selalunya terdiri daripada mereka2 yg gigi sama x cantik mcm aku.
yg excited ni mesti kes nak pakai braces jgk.
heee.
tp ada jgk yg gigi dah cantik tp still teruja dgn braces.
selalu bertanya tentang progress gigi aku.
jenis ni akan tanya byk soalan.
price brape, klnik mane, cabut bape batang gigi, nak tukar kaler apa next appointment, bila next appointment, suggest kaler apa yg nak dipakai, etc, etc, etc, etc.



hipotesis aku : manusia yang mempunyai gigi yg cantik dan tersusun tidak berapa kisahkan sgt tentang braces. bg mereka xdak apa2 pon yg special/best/unik tentang braces ni. tp bg mereka yg tidak mempunyai gigi yg cantik dan tersusun (wlpun ianya anugerah tuhan) akan memandang braces itu sbg sesuatu yang menerujakan. sama seperti aku. :)


nota kaki : sila cabar hipotesis aku untuk jadikan ia sebagai satu teori.
:D



1 comment: