Friday, December 31, 2010

Bersalah.....~

rasa bersalah plak bila asyik tolak ajakan kawan2 utk keluar bersosial.
tghari td dapat es em es bila dibaca bunyinya begini :


"ahad ni jom pi ayaq tejun..bla bla bla"


tp nk buat camne, asal ajak jek aku x available..
asal ajak jek, aku dah ada plan lain..
pasni mesti kawan2 dah xmo ajak aku lepak2 lagi dah.
xpe pasrah je.
heee.


layan Ayumi Hamasaki yang super duper comel lagi best. 


kalau ada adik aku ni, mesti kami dah menari sama2..
c0meL.c0meL.c0meL.
kawaiiiiii

Thursday, December 30, 2010

Kata Pujangga #4


Sejarah itu sendiri juga memiliki sejarahnya.

(Hishamuddin Rais aka TukarTiub, 24 December 2010)

Babai Ustat...~

arini last day ustat keja dgn pak aji.
dia dpt mengajaq kat skolah agama.
b4 ni keja dgn pak haji aku pon tatau apa job descriptions dia.
lantak ah. bkn aku bayar gaji dia.
so dengan berat rela hati kami pon delivery la pizza utk celeb resignation dia.
banyak kan duit kami wlaupun x dapat gaji lg. 

ini ustat. aku suh senyum tp dia malu2 pulak.
tgk cite blue x close hang x malu plak ek


mamat pizza tu kata kotak besar abes so depa potong siap2 letak dalam kotak kecik.
hensem jugak lah mamat pizza hut tu tp Encik Bangla lagi hensem.



sekian, terima kasih



nota kaki : bahagian aku balik rumah baru nk makan, skrg kenyang lagi. (konon)

--1month & 4weeks-- 30 Dec 2010






-cikFarah kue pau feat Braces aka GiGiBeSi-

Breakfast Terakhir Utk Tahun 2010

kalau esok cuti, maka hari ni merupakan breakfast terakhir aku utk tahun 2010 ni.
sebabnye kalau time cuti aku jarang breakfast samada sbb bgn tido lambat atau sbb xda apa yg bole dimakan.
time cuti sekolah ni selalunya breakfast n hot drink Bonda yg akan buat. 
sbb tu aku suka cuti sekolah.

 minum nescafe, bajet nk hilangkan mengantuk
*__+


-cucoq kodok-
bukan cucoq katak okie




nota kaki : tisu pon kena bawak sendiri..maklomla company pak aji dah nk bankrupt.
padan muka!

Wednesday, December 29, 2010

[UPDATED] Paip Pecah or Paip Bocor?

siang tadi dah buat e-aduan.
malam ni b4 tidoq cam biasa cik Farah check email.
SADA dah bg feedback tentang aduan yg dibuat.


email SADA masuk dalam spam






nota kaki : sila perhati betul2 email box saya. bukti menunjukkan saya x duduk saja / x apply kerja lain okie.
huh!

CARA MENGESAN LELAKI TERUNA

oh!! Lelaki-lelaki sekalian sila baca dan nilaikan.
hekhekhek
oh!! Perempuan-perempuan sekalian sila baca juga sbg pengetahuan bersama.

*


*


*

Mungkin ada wanita yang berhajat untuk mempersuamikan lelaki yang masih “dara”/ “teruna” (tak ramai dah) walaupun kebanyakan wanita lebih suka memilih yg berpengalaman, ini panduan untuk anda mengenali samaada seseorang lelaki itu masih teruna atau tidak..

1. lelaki teruna suka mengintai-intai (curi pandang) perempuan cantik pada wajah berbanding lelaki tak ada teruna gemar melihat tubuh wanita

2. lelaki teruna segera mengalihkan pandangan apabila ditentang wanita cantik manakala lelaki tak teruna mengekalkan pandangan

3. lelaki teruna menunduk apabila dipandang wanita cantik dan menunjukkan reaksi gembira (mengetap bibir untuk cover senyum) tetapi lelaki tak teruna menunjukkan reaksi bersahaja

4. lelaki teruna malu membuka mulut untuk makan atau bercakap di hadapan wanita yg cantik. lelaki teruna seperti “kena interview” apabila bercakap dan badannya kaku

5. lelaki teruna berdegup kencang jantungnya apabila mendapati wanita cantik menyukainya

6. lelaki teruna membosankan apabila bercinta. gayanya agak “nerd”. gemar berlagak untuk menarik pasangannya.

7. lelaki teruna juga sanggup menghabiskan banyak wang untuk pasangannya untuk menambat hati pasangannya

8. lelaki teruna terlalu sensitif. mereka akan sering menghubungi pasangannya sehingga dapat dan mereka akan rasa sedih yang amat sangat apabila diabaikan

9. lelaki teruna sering mengagung-agungkan pasangannya dan mengatakan orang lain tak cantik. mereka akan bercerita tentang pasangannya dan memuji-muji pasangan apabila berbual dengan kawan-kawan.

tips no 10: lelaki teruna juga tidak mahu kalah, maka munculah nanti, cerita AKU MASIH TERUNA (from~theBLOGGERboy)




nota kaki : hikhikhik :D

Mission Accomplished!

Misi utk makan sambal petai berjaya!
heeeee.
suka.suka.suka.









buah-buahan baik utk kesihatan. SEMUA buah ye.
HAHAHA!
*org yg paham jek akan gelak*






nota kaki : harini jadi anak diperantauan. makan nasi bungkus. kat rumah xda org, malas nk balik.

Paip Pecah or Paip Bocor?

mana satu yang betul?
paip pecah atau paip bocor?
x kisah la yg mana pon janji kita semua paham akan keadaan paip tu camna tatkala ia pecah/bocor.

kalau nampak paip pecah/bocor, apa tindakan kamu semua ?

A. buat-buat x nampak
B. Buat x tahu jek
C. tgk jek
D. semua diatas.


jawapan cik Farah ialah D
hakhakhak

tp bila tgk paip tu dah berhari2 mengalirkan air tanpa henti terus wujud kesedaran sivik jauh disudut hati ini.
Uncle kedai tu pon buat taktau ja padahal paip tu depan premis dia.
huh!


so td sampai2 ofis, park kereta lalu menuju ke paip berkenaan.
ok amek pic dulu (nnt bole letak dalam blog..haha!)


memandangkan ianya paip/pili bomba so cik Farah x sure samada nk report kat SADA or Bomba.
tp bila ikut pemikiran secara logik mestilah report kat SADA.
xpe. apa2 pon naik ofis dulu then nnt kita call SADA.




 dah on pc, duduk2, rilek2, buka Barn Buddy, marah2 ustaz sbb tgk cita BLUE tp x close dan sebagainya,
baru la Google tentang Syarikat Air Darul Aman (SADA).
bajet nk cari Careline ke, Hotline ke, Customer Service je ke.
tp tgk2 rupanya ada E-Aduan.
wah!! canggih!! mmg KEDAH MAJU 2010 lah.




 so ape lagi. isi jelah.
- tu bukan alamat rumah cik Farah ye. kalau nk send hadiah2 ke bunga2 ke bole es em es i, nnt i bg address k-



okie.
Terima Kasih



so ingatlah kawan2 bahawasanya
setiap titisan air amat berharga.




ala cik Farah, poyo ja hang kan, buat aduan pon nak update kat blog.
cis.
biarlah.
at least sama2 memberi kesedaran sivik kepada semua dan kepada diri sendiri.



nota kaki : sayangilah bumi kita. muah muah
:D

Tuesday, December 28, 2010

***iMbaSaN [2[0][1][0]***

erm..sepanjang tahun 2010 ni macam2 yg terjadi dalam hidup cik Farah. ada suka..ada duka..
biasalah tu. adatkan.
nak mulakan dgn apa dulu yek?
ok2 mulakan dgn Bismillah...



1. Di REMOVED AS FRIEND oleh seorang kawan kat fb. (bukan kawan lagi buat masa skrang ni).


2. Pertama kali beraya sebagai seorang pekerja. (baru rasa pentingnya cuti raya)


3. Dua kali poie ke Cameron Highland ( second time poie hanya utk a cup of tea sbb hotel semua penuh so terpaksa turun balik n terus pulang ke Kulim)


4. Sangat kerap keluar bersosial, lepak-lepak, minum-minum, gelak-gelak, kutuk-kutuk, paku-paku, makan-makan, buang masa. (agak kurang bersosial pada 2 bulan terakhir 2010)



5. Mendapat teguran daripada seorang sahabat lama bahawasanya cik Farah dah banyak berubah dari segi tutur kata dan percakapan. tidak sesopan dulu. (ok sekarang dah diubah kembali, thanks sahabat)



6. Hampir berjaya menawaf satu semenanjung Malaysia. (KL-Johor), (KL-Melaka), (KL- Pahang-Terengganu-Kelantan)* N9 lalu je kira ok la kan. Penang,Perak n Kedah xyah kira aa.



7. Sangat kerap meng-order Cupcake utk kawan2 n family members. ( hampir 10 pesanan yg dibuat)



8. Mendapat banyak pengajaran tentang hal2 persahabatan (layakkah di gelar persahabatan?)
kawan time senang, lepak2, minum2, sembang2, gosip2 mmg ramai. kawan time susah n sgt memahami, satu dalam sejuta. sgt bertuah if u have one.



9.Berjaya membaca sebuah buku hingga habis. (Membongkar Misteri Dajjal)



10. Diduga dgn Manusia Durjana.



11. Berjaya menurunkan berat badan walaupun sedikit (tp after that naik balik pulak! haha )



12. Baru tau rupa2nya ada juga manusia kat dunia ni secara amnya dan di malaysia secara khususnya yang menggunakan nickname yg sama dgn cik Farah : katakbiru. x sangka ada jgk org yang mempunyai minat dan citarasa yang sama dgn cik Farah. Jodoh la kot kan =P



and yg last sekali mestilah :



13. Pakai BRACES!!
(impian / cita2 sejak sekian lama akhirnya berjaya di capai.....Thank You Allah)
*pakai braces pon kecoh kan? yelah, mahal! cik Farah mana mampu. 
skrg bru berkemampuan skit.





dalam banyak2 gambar sepanjang tahun 2010 ni,
pic ni cik Farah paling suka.
super duper LIKE.
sgt c0meL!


terima kasih Mr. ErwanHafizi.
jasamu dikenang.
iye saya tahu copyright tetap hak Encik Bangla Hensem.
:D :D :D




nota kaki : list ini jek yg dapat dipikirkan dikala kebosanan ni. Semoga tahun 2011 akan memberi lebih kebahagian, kesenangan, keceriaan, keseronokkan kepada kita semua. May God Bless all of Us. Semoga jgk Putera Katak masuk meminang cik Farah :D


MNPA masuk paper ke?

tengah surf internet for jobhunting tetiba FJ es em es.
bila di baca bunyi nya begini :

Beli paper kosmo hr ni.
Tgk program MNPA dgn bdk poli.
Tgh paper. besar punya.


dengan pantas bangun, turun tangga, stat enjin keta poie kedai runcit beli paper.


selak



selak



selak



yg ni jek yg ada







celah mana MNPA masuk paper nya?
x nampak satu perkataan MNPA pon.
then trus call FJ:

' xdak p0n pasai MNPA, x mention langsung. tp pasai aktiviti kita semua adala..rafting..flying fox suma.'


FJ jawab :

'depa bukan nak buat iklan nak buh nama kita.'


cisss..kenakan aku ye FJ..huh!




nota kaki : 1.) MNPA Adventure Team is our family business. xdak kena mengena langsung dgn Pak Haji (my bos yang currently hampir bankrupt :D )

2.) MNPA Adventures merupakan konsultan yang menyediakan perkhidmatan untuk aktiviti – aktiviti Pendidikan Luar (outdoor) di Pulau Aman, Pulau Pinang.

more info 


:D

Monday, December 27, 2010

Kata Pujangga #3

we'll fix it..we'll figure it out.. we always do..


(Faizal Juliet, 27 December 2010)

Tahniah Manusia Durjana

kepada manusia durjana :
tahniah diatas kejayaan engkau yg selama ini yang berpaksikan kepada hasad dengki dan fitnah menfitnah.
TAHNIAH!
engkau telah berjaya.
sesungguhnya keadilan didunia ini milik engkau.
keadilan dunia keadilan yang boleh dijual beli.
kita tunggu keadilan di SANA plak.
pasti kau tewas kerana Allah s.w.t lebih Maha Mengetahui.
pasti kau tersenyum girang di saat ini.
sekali lagi TAHNIAH kerana menghancurkan kehidupan seseorang yang tidak bersalah.
tp xpe. kita kena pasrah dan redha sbb...
sbb pe?
sbb pe?
sbb  Allah s.w.t menguji hambaNya mengikut kadar kemampuan hambaNya.
mari kita terus tersenyum.
 walaupun kita kalah tp tidak bermakna kita S.A.L.A.H.




nota kaki : orang yang paling dipercayai adalah orang yang paling tidak boleh dipercayai except / accept yours family members.
u ol pilih la sendiri nak termasuk atau kecuali.



Abg suka isap Semua VS Mohd Nazrul AbgKuat

Title entry pon dah mcm euwwww ja kan?
haha!
td pagi2 lg dah dapat ym request dari abg suka isap pulak.
apekah?!
abg suka isap rupanya..i tot abg kuat isap.
b4 ni kat fb pon ada jgk abg nk add as fren.
tp yg tu Abg Kuat!
hahaha.
suka sungguh Abang2 ni kat aku ek?
berkenan sungguh abg2 ni kat cik Farah yg gojes ini.
:D
Abg suka isap semua.
ape yg kau suka isap abg oi?
tulah dulu kecik2 xnak isap puting puas2




                                         
Abg ni badang ke hape.
kuat sgt la tu eh.





nota kaki : xda! :D

Sunday, December 26, 2010

-Cik Wan-

disebabkan benda alah ni la cik Farah hangin dgn cik Wan dari Bandages Manufacturing aritu.
heeee.
xpasai2 jak sound2 dia dalam email.
huahuahua.
mau cik Farah x hangin, cik Farah pon duk kena push dgn FJ.
huh!
 okie skrg dah x marah.
Thanks cik Wan, nnt we all order lagi oke!
:D












nota kaki : tolong jgn confuse antara cik Wan dgn encik Wan ye! dua individu yg berbeza dari segala segi termasuk segi jantinanya. 
haha! XD

Tanggal 27 December 2010

ya Allah ya Tuhan ku yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani.
Kau berikanlah keadilan yang sepenuhnya terhadap hambaMu ini.
Sesungguhnya Engkau lah yang lebih mengetahui.
T_T

Kata Pujangga #2

Saya boleh jadi baik dan boleh jadi jahat. 
Ikut suasana.

(......, 25 Dec 2010)



nota kaki : ayat asal telah diolah supaya sesuai utk tontonan umum

B.O.R.I.A

tetiba teringin nak dgq lagu boria penang pulak.
ok dgn pantas poie cari kat youtube. 
youtube ye kawan2. bukan redtube.
eh eh aku x layan okie redtube, tahu melalui kawan2 lelaki jak.
(x caya sudah!)





Boria Anak Tanjung best!



ni pulak boria pesta pulau pinang

jom copy sikit tentang Boria ni

****

Boria adalah sejenis teater yang amat popular di negeri utara Malaysia,
terutama Pulau Pinang. Persembahan boria mempunyai dua segmen iaitu
lakonan (lawak jenaka) dan nyanyian. Kedua-dua segmen ini saling
bergantung di antara satu sama lain dalam menentukan mutu persembahan.
Pada asalnya, para pelakon boria adalah lelaki sahaja. Watak wanita yang
timbul akan dilakonkan oleh seorang lelaki yang memakai pakaian wanita
sambil merendahkan suaranya agar tidak selantang suara lelaki. Lakonan
akan dipenuhi dengan lawak jenaka yang sengaja direka untuk mengelikan
hati penonton. Jumlah pelakon biasanya enam orang.

Sebaik sahaja babak lakonan berakhir, muzik pula akan dimainkan
menandakan bermulanya bahagian kedua iaitu nyanyian. Si tukang karang
iaitu ketua penyanyi dalam setiap kumpulan, akan mendahului para kelasi
(penyanyi/penari latar) masuk ke pentas sambil memusing-musingkan “baton”
di tangan. Nyanyian di mulakan secara solo oleh tukang karang yang
kemudian diikuti oleh korus pihak kelasi.

*****

rupa2nya boria ni dikaitkan dgn peristiwa Karbala,
iaitu peristiwa pembunuhan Saidina Hussein r.a oleh Muawiyah bin Abi
Suffian. Kematian Saidina Hussein r.a yang penuh tragik itu diperingati oleh
kaum Syiah dengan mengadakan upacara perkabungan tahunan khusus pada 
10hb. Muharam di perkuburannya. Upacara itu dikenali sebagai takziy.

oooo baru cik Farah tahu.
kalau rajin nk baca banyak2 lagi, sila baca disini.
cik Farah pon main tanya lebai google jek.
:D






nota kaki : entry ni sepatutnya dipublish siang td..tp x sempat.
so sambung malam.

B.e.r.s.o.s.i.a.L

okie malas nk taip.
letak gambar jek.
tempat apa tah la kawan2 aku bawak pergi.
high class gila. aku dah la perak buih (jakun)
huh.!

peringatan : jgn sebuk2 nak poie jgk ke Penang (island) time2 hari Sabtu plus Krismas.
bapak jem!
xsuke jem2.
kalau dgn bf xpe.
:D














yg dtg sini semua bawak kamera mahai2/canggih2.
sapa yg minat photography sila la dtg. 






pic semua blur2.
jgn salahkan camera.
salahkan photographer.
rasa mcm nk kawen dgn photographer, mesti jimat duit time kahwin nnt.
pengantin amek gambar sendiri.
:D




nota kaki : td dapat satu SMS dari sorang BANGLA HENSEM, bila dibaca bunyinya begini :
"GILA!"
sampai hati encik bangla ni! hahaha


Saturday, December 25, 2010

Sepanjang Minggu...

Sepanjang minggu ni tidur ku asyik terganggu ja.
xtau pasepa.
asyik terjaga around kul 3-4pagi.
setiap hari camtu.
isnin-sabtu.
kenapa ek!?
then asyik termimpi seorang makhluk tuhan paling seksi seksa tu je.
kau ni dah kenapa cik Farah oi.
angau ke apa.
dah la. gi kawen cepat2 la kau ni!

Friday, December 24, 2010

Typo #1

perkataan asal : Jiwa Kacau!


setelah typo jadi :


JAWA Kacau!


malu sekejap.
hakhakhak




nota kaki : jawa kacau tu lebih kurang macam dodol lah! Encik Wan tolong percaya k!
:D

Bukan Diriku



Setelah kupahami
Ku bukan yang terbaik
Yang ada di hatimu

Tak dapat kusangsikan
Ternyata dirinyalah
Yang mengerti kamu
Bukanlah diriku

Kini maafkanlah aku
Bila ku menjadi bisu
Kepada dirimu

Bukan santunku terbungkam
Hanya hatiku berbatas
Tuk mengerti kamu
Maafkanlah aku

Walau kumasih mencintaimu
Kuharus meninggalkanmu
Kuharus melupakanmu
Meski hatiku menyayangimu
Nurani membutuhkanmu
Kuharus merelakanmu

Dan hanyalah dirimu
Yang mampu memahamiku
Yang dapat mengerti aku

Ternyata dirinyalah
Yang sanggup menyanjungmu
Yang lama menyentuhmu

Bukanlah diriku



nota kaki : dgr lagu ni sambil layan perasaan mmg feeling habes!
:D

Y.A.H


1 month, 3 weeks & 1 day