Monday, February 14, 2011

-Ujian Saringan Pegawai Tadbir N41 USM-

aritu masa sebuk2 nak poie exam ni aku try la google pasai ujian ni kan tp hampa. x jumpa apa2 info pon  yg boleh di buat sumber rujukan.
memandangkan exam ni akan dilakukan setiap tahun oleh USM so dgn berbesar hati nya aku nak review lah serba sedikit tentang exam neh.
nnt bakal2 calon bole refer kan.
lgpon sharing is caring.
caring ke.

ok mari mulakan.
exam saringan ni terbahagi kepada 5 ujian :

1. ujian lisan.
- ujian lisan ni part paling aku takut sbb xtau scope/format dia camna. kalau macam MUET (Malaysia University English Test) ok la sbb dua kali kan aku amek muet sbb nak jgk dpt Band 4. ngeee.
utk ujian ni ujian dia one by one. engkau dgn si interviewer, so suke hati dia lah nak tanya mende, engkau kena jawab. mula2 dia suh intro urself then tanya nape nak kerja dgn USM. then dia tanya aku tentang social network, apa kepentingan, baik-buruk then social problem kesan dari social network tu. so bg aku sangat lah senang sbb tajuk nye kena sgt lah dgn range age aku kan. xkan pasal facebooook n beelog pon tatau kot!
tp aku bernasib baik dpt tajuk yg senang sbb ada yg dpt tentang isu semasa ekonomi, U Apex, n tajuk2 yg susah jgk la. 
after lisan tu ade pulak ujian bertulis in english. kena buat esei. dua tajuk pilih satu je utk di jawab.
bg aku ok jgk la tajuk2 nye. boleh karang esei dgn tenang.


2. ujian bertulis.
- sesi petang pulak buat ujian bertulis. utk objektif ada 25soalan termasuk kira-kira, general knowledge, IQ test. then ada soalan struktur yg semua tanya tentang USM. and last kena buat esei jugak in BM. esei ni susah jgk sikit sbb kena relate antara jawatan pegawai tadbir tu dgn status USM sbg Uni Apex. haaaaa. Gua Hentam Aje.



Day 1 


bawak kamus tu. takley belah



lucky number : 66




sementara tunggu jejaka-jejaka usm siap, gosok gigi dulu kat toilet Pusat Islam Usm
:D

***

utk lunch aku ditemani oleh student-student USM. kami makan pecal kat Sunny Point. errrr belakang bangunan Sunny yg tersergam indah tu. kedai dia buruk je. bak kata encik Pening : "mcm garaj kereta". tp makanan dia marveles okie!


tempeeeee



wadud + terung sahaja.... Azz + pecal ayam


Hafiz demam so dia makan rawan je.




mine. pecal ayam. sodap wei !



next day
**

3. ujian kecergasan.
-ujian kecergasan ni kami kena lari 4 round stadium usm tp utk lelaki kena lari 6 round. masa aku 12minit : 27 saat so dapat la 3 markah. average dapat 3 markah la. kalau nk dapat 5 markah kena lari dlm ms 8 minit. memang xdakkkk la dapat 5 markah.



junior sekolah aku : Nadh.




result lari.

4. ujian sahsiah diri
- then next ujian buat dekat lab bangunan EUREKA. ujian ni dah ada sistem dia sendiri. USM beli dari UTM.
ujian dia senang je, soalan pasal diri kita sendiri. just be urself n jawab dgn penuh jujur k.



5. ujian berkumpulan.
-ujian terakhir ni memang best. kita akan dibahagi kepada beberapa kumpulan n di bagi satu task then kena discuss utk selesaikan task tu. finally at the end kena present. Group aku memang sempoi sebab semua org tak sependapat. bercanggah ja pendapatnya. tp tu mmg sangat bagus sbb setiap orang ada point masing-masing so nampak lah engkau bercakap n argue each other tu kan. time ni penilai akan bg markah based on engkau punya keaktifan dan keterlibatan dalam that discussion. part ni aku mmg puas hati sbb aku just shout out my own opinion tp still menerima pendapat org lain sama la.



kesimpulan : hari kedua aku dah x rasa macam exam dah...rasa mcm pergi kusus team building ja. masing-masing dah kenal each other, dh mesreee-mesreeee gitu. so dh x rasa wujud persaingan. kesimpulannya exam ni memang best lah. xda tekanan sangat. enjoy jer.



nota kaki : aku x letak harapan sgt pon utk kerja ni sebab yang apply untuk post ni 5 ribu orang, yg selected utk exam 200 lebih n mengikut rumors jumlah kekosongan 5 je. 3 kat kelantan, 2 kat penang. ye, aku ulang : 5 Sahaja.
tp ok la kutip pengalaman kan. klu org tanya pernah pi tak exam nye? pernah................

3 comments:

  1. Hi hi!~ Saw this blog while googling for e-recruit.

    I was there too. But I've forgotten what my number is. haha!~ Lupa dah. Memory dah full, xboleh ingat.

    Betul ke ada 5 vacancy je? Like this got no chance d. I think I flopped in my APEX written test. Xtau habuk apa pun... haha!~

    Anyway, good luck to you ya!~

    P/S: Found this "Peranan & Tanggungjawab Pegawai Tadbir Universiti" at http://fax.reg.usm.my/ks/artikareg2004_files/tg_ptu.pdf

    ReplyDelete
  2. Hie Hie!! :D
    forgot your number already meh? maybe its ur lucky number..heeee xD

    the 5 vacancies actually rumors by USM's staff yg take the exam dgn kita. so donno betul ke tak.

    Good Luck to you too~!

    P/S : thanks for the link..mcm x sama jer dgn apa yang i jawab aritu. HAHA!~ :P

    ReplyDelete
  3. Assalam..saya dapat pergi interview PT N41 ni jumaat ni.. ujian saringa kali ni ada 2 sesi, 1st ujian bertulis then ujian personaliti. dh lulus ni br la leh g interview. nak tnya yg pasal esei english tu, apa cth tajuk nye? ada apa2 tips lagi? huhuhu.. klo awak baca komen ni, sy hargai kalau awak reply kat email sy. anisnadilla_ahmad@yahoo.com

    ReplyDelete