Saturday, February 19, 2011

NAFSU : Halal vs. Haram

hmm..semua manusia ada nafsu kan. x kira lah nafsu makan ke, nafsu tido ke..nafsu ape lg ek. lupa dah.
tp cite kali ni tentang nafsu serakah. betul ke nafsu serakah? entah tp maksud aku disini ialah nafsu antara lelaki dan perempuan. 

nafsu antara lelaki dan perempuan yg masih belum berkahwin adalah haram. kan? makne nya x boleh la nk sentuh2 kalau bukan dgn muhrim. tp kamon la zaman sekarang ada ke couple yg x pernah bersentuh langsung? walaupun sedikit. cuba realistic sikit. heh.

nafsu antara  lelaki dan perempuan yg dh berkahwin pulak halal sebab dah ada ijab dan kabul nya. so suka hati lah nak buat ape pon, bersentuh ke tersentuh ke menyentuh ke, terpulang. 

kadang-kadang aku terfikir, orang yang berkahwin pada zaman sekarang ni adakah dey all dah betul-betul bersedia utk berkahwin atau pon sekadar nak menghalalkan nafsu yg haram sahaja. mmg dalam islam pon dituntut supaya wajib berkahwin bg yg sudah tidak dapat mengawal nafsu.
tp pada pandangan mata kasar aku berdasarkan apa yg terjadi disekeliling aku, ramai yg kahwin atas dasar nafsu sahaja. faktor tanggungjawab dan komitmen selepas berkahwin x dititikberatkan. mebi ni salah satu punca penceraian semakin meningkat.

senang cakap, orang nk kahwin engkau pon sebuk nak kahwin sbb terlalu ikutkan perasaan/nafsu -x habes pikir/pikir x panjang/pikir pendek. then bila dah kahwin dua tiga tahun, dh puas memuaskan nafsu mula la timbul rasa bosan dgn pasangan masing-masing. rasa gitu, rasa gini.
yes, kadang-kadang aku assume manusia ni kahwin sebab nafsu semata-mata. memang nafsu/seks is a apart of marriage tp faktor-faktor lain pon harus di ambil kira jugak dlm perkahwinan ni. kan?

so, kahwin = puaskan nafsu/seks semata-mata.
boleh gitu?

2 comments: