Monday, November 15, 2010

Sekadar Berkongsi :D

sekarang aku ada kat ofis n tgh xda kerja yg perlu dibuat..hikhikhik..so blog walking sat tentang braces..*suka baca pasai braces skrg ni.. then terbaca satu blog ni tentang experience si admin yang pakai braces.. maybe la kot experience.. ni sedikit petikan dari blog itu :


======================================================


-Ada dua jenis Braces iaitu metal dan Ceramic

Ceramic lebih mahal berbanding metal…Bagi sesetengah org,mulut akan tumbuh Ulcer sebab tak tahan dengan besi yg berada dlm mulut..jd lebih seswai pakai ceramic..

Tp hakikatnya Metal lebih baik “tarikkan” untuk membentuk gigi..lebih cepat effectnyer..

- normally untuk org yang nak pasang braces 4 batang gigi akan dicabut iaitu dua gigi atas (geraham) dan dua gigi bawah (geraham)..ada jugak kes dimana giginya tak perlu dicabut langsung..

-tempoh pemasangan braces adalah agak lama iaitu selama dua jam.. semasa pasang braces tak sakit sgt cuma lenguh..tak sakit sebab doktor dah suntik pelali..mengantuk lagi ader..nanti jangan drive lepas tue..takut xcident pulak..

-doktor akan berikan berus gigi khas dan ajar cara memberus gigi dengan betul..bila pakai braces,kene slalu berus gigi tiap kali selepas makan.untuk elakkan gigi reput .

-malam pertama braces dipasang akan rasa sakit yang amat..kene lah bersedia mentally. tak boleh makan benda keras..mnakan yang lembut2 jer cthnya mash potato..nasik bubur,susu..

=================================================================

okie ni komen2 aku plak tentang info si admin ni :

#ulcer memang pekara biasa yg akan dialami bila pakai braces metal..metal mmg lg murah compare dgn ceramic tp kalau pakai yg ceramic x boleh tukar2 kaler getah braces tu (contoh skrg aku pakai kaler biru).. dkt dentist aku perbezaan harga nya adalah MYR 1,500.. huhu

#normally nk pasang braces mmg kena cabut 4 batang gigi tp x semestinya geraham..sbb aku x kena cabut gigi geraham pon. n ada jgk setengah kes x kena cabut gigi langsung.. semua nya depends on keadaan dan kedudukan gigi kita..huhu lagi

#time aku pasang braces x sampai sejam pon..sekejap je around 30-40min je..mebi teknologi skrg dah makin canggih berbanding time si admin tu pakai..dentist pon xda suntik apa2..so aku bole je drive pas pasang braces..siap jalan2 kat Jusco n anta member aku balik rumah dia kat Padang Serai nun disana beribu batu :D..huhu lagi

# malam 1st tu aku x rasa sakit pon cuma rasa sengal2 sikit jew..sikit je x byk..tp time ni mmg x boleh kunyah n gigit makanan sbb bila gigi atas bertemu gigi bawah akan rasa satu rasa yg kurang menyenangkan..nk kata sakit bukan sakit..nk kata sengal bukan sengal..susah nk gambarkan dgn kata2..cewahh :D wujud satu rasa bila gigi bertemu gigi n mebi kesan dripada besi bertemu besi kot..seperti ada satu tarikan antara mereka seperti magnet..kalau nk tau rasa camna meh la join pakai braces :D huhu lagi...

okie, sekian, bos pon dah msuk so kena sambung buat2 mcm buat kerja :D


No comments:

Post a Comment