Wednesday, June 8, 2011

Red vs Pink Panther^^

yeayyy sekarang dah cukup 7 bulan cikFarah pakai braces @ pendakap gigi..
baru ni poie monthly check up n tukar ligating module kaler merah selang seli dengan pink. setiap kali monthly check up kan dentist akan tukar dawai memanjang tu kan..selama ni cikFarah selalu terpikir, apahal kena tukar setiap bulan dawai memanjang n ligating module tu? yelah selain faktor kebersihan kan..mo kalo kata nk pakai hat tuuuuuuu je sampai 2 tahun mahu x berkerat n kuning besi tu dek letat taik gigi..hahahaha~

so baru ni jumpa dentist cikFarah dengan kaki penuh selutnya, sebab tu kalut tanya dentist..

cikFarah gojes : duktur, kenapa besi / dawai panjang ni kena tukaq setiap bulan? selain faktor kebersihan?

dentist comey : owh..besi ni pon dia ada mcm2 jenih dia jugak..ada yg nipis, ada yang tebai, ada yang keras, ada yang lembut, ada yang stainless steel ada yang bla bla bla (lupa dah...)
so setiap kali tukaq tu akan base on keadaan gigi...bila gigi dah jd camni, kena tukar pakai besi yang gini..bila gigi dah gitu, kena tukar besi yg gitu (ayat last tu ayat ai sendiri :P)


so kesimpulannya, sekarang saya pakai besi/dawai yang bapak tebai...1st time pakai yg tebal..b4 this selalu pakai yg lembut je,yang bole tolak2 dengan lidah..kali ni sori la nk tolak2 dengan lidah,boleh luka tau~





 gigi saya dah cantik kan kan kan kan kan kan?
hekhekhekhek
:P  




 off topic : saya baru beli botol air katak ^_^






off topic : saya sukeeeee sgt bila saya dapat bungeeeeeee ^_^







2 comments: