Friday, March 11, 2011

Sampainya Masa Tibanya Waktu...

Lokasi : Bandar Sunway
Date : 10 March 2011
Misi : Menonton Hikayat Merong Mahawangsa.




****




cerita nya bermula dengan berkumpul nya lima orang sahabat yang masing-masing masih lagi terumbang ambing hidup nya setelah berjaya menamatkan pengajian dan menggenggam segulung ijazah, maka berkumpul lah mereka di shopping mall Sunway Carnival di Bandar Sunway.
(sila baca dengan nada si story teller dalam cita Hikayat Merong Mahawangsa - Sultan Mulzafar Shah)


adapun setelah berkumpul mereka bersama-sama menuju ke counter GSC untuk mengutip collect tiket HMM yang sesungguhnya sudah ditempah secara online terlebih dahulu. maka student card yang sudah expired pon dihulurkan bersama emas-emas kepada si cashier lalu bayaran yang dikenakan hanyalah sebanyak 6 ketul emas seorang ( RM6.00/head)


apabila melihat jam ditangan masih lagi panjang waktu nya sebelum HMM ditayangkan maka bersepakatlah kelima-lima sahabat untuk mengisi perut terlebih dahulu supaya tidak kelaparan semasa menonton.













setelah penuh sisa makanan di gigi besi maka jangan pula lupa untuk membersihkannya






ada pon masa tayangan nya telah tiba maka menapak lah kelima-lima sahabat itu ke GSC semula




*candid*







*****

1 jam 59 minit


*****



setelah tamat riwayat hikayatnya maka pulanglah kelima-lima sahabat tadi. sebelum pulang eloklah kiranya berposing seraun dua dahulu







tetapi sebelum pulang, kelima-lima sahabat ini telah mengambil keputusan untuk memenuhi nafsu makan untuk kali keduanya terlebih dahulu.
*yong tau fuu soup*






******


-zaman 2011, bukan Langkasuka lagi dah-


bagi aku cerita HMM ni memang sangat sangat lah menarik. tp tak tahu lah bg orang lain sebab nya aku memang x pandai menilai movie, kalau aku rs menarik maka menarik lah bagi aku.


cuma ada satu scene yang mcm agak x logik dimana masa si Merong tu guna cermin utk pantulkan cahaya matahari then habes semua tentera Geruda terbakar. x tahu la pulak teori tu sampai boleh kasi terbakar, mebi cahaya matahari tu terlalu panas kot. (teori Archimedes).
aku fizik dgn kimia dapat 7D aje.




TETAPI, sound system GSC memang sangat mcm haram jadah. sat sound kuat sat sound slow.
memang potong setim betui lah.
tp xtahu la masalah gsc or masalah filem tu sendiri.
tp sound system failed!
dan la aku maki seruan dua dalam panggung td.




Ending cerita ni sedih, hero mati. serius. x percaya sudey.
masa Laksama China tu mati pon aku dh bergenang airmata, tambah la pulak bila si Merong yg gagah perkasa yang mati. sedih wei. kesian Embok.




cerita ni aku tak tahu lah sama ke x dengan sejarah Merong Mahawangsa tetapi menurut cerita pakar sejarah kat rumah aku ni (abg aku) ceritanya mcm berlainan sikit. nak tahu sama ke x, lain ke x sila baca buku Hikayat Merong Mahawangsa ok.
aku pon tgh otw nak baca.




Sampainya Masa Tibanya Waktu, Redup Hati Kaum Berdua, Bila Dua Jasad Bersatu, Hidup Mati Jadi Bersama.




***sekian***





p/s : thanks to cikZawi sebab booking tiket



8 comments:

  1. kim salam kat yang pegang botol air mineral....fewitttt

    ReplyDelete
  2. ekekeke...w'salam..
    salam je ke..emas2 xnak kirim ke :P

    ReplyDelete
  3. getah pon jd la..getah mahal sekrang ni :P

    ReplyDelete
  4. hahaha..welcome..gigih tempah on9..skali pi seat melambak2..lps nie xyah buat gigih la reserve2 coz dh tau dh org kt cnie x suka reserve2 kot..klu kt sna cita hot2 cmni nk reserve pon dh xbley..fully book..huhu

    ReplyDelete
  5. ni komen ke karangan Bahasa Melayu UPSR? :P~

    ReplyDelete
  6. sampainya masa... akan ku pi tengok la filem ni nanti..~ tu pun kalau tibanya waktu

    ReplyDelete
  7. Dizzy Azz : sampainya masa tibanya waktu, tengoklah astro 1st...bole Nur Qaireen tgk sekali :P

    ReplyDelete